Založ si blog

Až príliš skutočná Rozprávka

Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom po dlhej dobe sľubov a prísľubov, už nikto ničomu neveril a nič nečakal. Až raz, objavil sa Odvážny, Suverénny a Chrabrý Rogi, ktorý ľuďom začal hlásať, ako len On veci zmení a ako veľmi sa o Prostý ľud starať bude.

I Prostý ľud uveril jeho slovám a zvolil si Rogiho za vládcu svojho. Spolu za okrúhly stôl i s ďalšími zasadli – Drachir ŠAŠko, Sir_Ob, i lady Akinorev.

No len čo sa moci ujali, objavila sa zlá choroba DIVOC a nielen celé kráľovstvo, ale i okolité zeme zasiahla. A tu Odvážny a Mocný Rogi, celú zem zatvoril, divotvorné veci v kráľovstve nariadil. Veď pri jeho rozhodnutiach do mesiaca DIVOC zaženie, celému svetu tak svoju jedinečnosť ukáže a ďalej sa bude môcť o svoj Prostý ľud starať.

Tích čo sa odmietli jeho nariadeniam podriadiť, označil za bláznov a nepriateľov kráľovstva. Ľudia sa prestali rozprávať, stretávať a v tichu ich domov sa im dávne spomienky na doby Krutovládcov vynárali.

Z mesiaca stali sa však roky. Prostý ľud zažíval každý deň nové šoky a prechádzal mu zrak, ako sa ten Chrabrý Rogi dokáže o ľud postarať.

No i to mu málo bolo a tak sa aj so ŠAŠkom  Drachirom denne prekáral. Sir_Ob zatiaľ hľadal, ako nové chatrče stavať, ktoré by si Prostý ľud za ťažké dukáty najímať mohol.  A lady Akinorev, skúmala, koľko že to Prostý ľud na daniach platí a zároveň starala sa, koľko dvorných dám, každý deň zas stratí.

Po rokoch keď zlá choroba už prestala Rogiho zaujímať, a v susednej zemi sa hrozný boj rozhorel, zas sa Odhodlaný Rogi o ľud susedov staral. Zo dňa na deň mal pre nich to čo bolo treba. A jeho Prostý ľud, opäť pocítil, aký je Rogi jedinečný a starostlivý…. – o druhých.

A keď Prostému ľudu ťažko bolo, lebo všetko draželo na Rogiho sa obrátili, aby im pomohol. No On s úsmevom za okrúhly stôl sadal i Prostému ľudu na srdce kládol, aby len vydržal, veď on sa musí o tom i onom s ostatnými Pánmi poradiť a že by aj rád pomohol, ale nie je z čoho. A vari už tak svet chodí, že Vládca Prostému ľudu pomáha?

I potom ďalšia pohroma, uhlie i drevo zdraželo a ľudia sa zimy báli, i posledné úspory sa im pomíňali a tak znova Rogiho prosili, aby ako Vládca krajiny, pomocnú ruku im dal. Márne však dúfali, Rogi zas len sedel na stoličke inej a všetkým hovoril o Drachirovej vine. Veď na záchranu Sveta pri tej pliage Divoc a na pomoc ľuďom susednej krajiny už všetko pomíňal a na Prostý ľud Proste neostalo.

Keď už videl, ako naňho každý nevrlo civí, hútal a vyhútal, ako spraviť divy. Po toľkých nápadoch, ďalšia osvietená myšlienka prišla. Juj bola že to rana veľká. Zvolal celý ľud i kráľovskí trubači hrali a On všetkým radostnú novinu vraví: „Darujem každej rodine 100 dukátov zlatých!“ I Prostý ľud jasá, no i obzerá sa, bo páni čo v Kráľovstve mestá i dediny riadia, šípia, že to bude dáka zrada. Aj tak bolo, Rogi síce Prostému ľudu 100 dukátov dal, ale aby na to mal Miestodržiteľov ošklbal. A tí, aby mohli ďalej o Prostí ľud sa starať museli dane i mýto pozvyšovať. A tak sa prostí ľud dočkal –  z ľavej strany 100 dukátov dostal a z pravej mu 200 vzali.

I skončil Obyčajný a Prostý ľud tam kde bol……

…kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom po dlhej dobe sľubov a prísľubov, už nikto ničomu neveril a nič nečakal. Až raz, objavil sa………..

A to už bude príbeh snáď o inom Hrdinovi.

Lavička Pokoja

09.12.2021

„Posaď sa!“ Nie, nemusíš sa nikam ponáhľať, nič plniť, len sa posaď. Pri každodennom: „musíš, nesmieš, vybav to, či ono, buď tam o….“, Ti chcem darovať chvíľu pokoja. Len seď a dívaj sa. Všimni si ľudí čo idú okolo. Každý jeden má svoj, jedinečný životný príbeh. Svoje radosti, starosti, problémy a úlohy-tak ako ty. Väčšinu [...]

Doba Covidová

08.12.2021

Všimli ste si? Niekto nás rozdelil. A nielen to. Uvrhol nás späť do totality!? Dnes je iba jeden názor správny. Iný pohľad, otázky, či nesúhlas – automaticky vytvára Nepriateľa štátu, Spoločnosti… Nie – nechcem súdiť, ani odsudzovať… Sme denne zahltení informáciami o nových pravidlách, úpravách platných podmienok, ktoré následne idú na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Bajaja13

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4509x
Priemerná čítanosť článkov: 1503x

Autor blogu

Kategórie